Coneix-nos - Mas Ridor

Coneix-nos

LA TRADICIÓ DE LES COSES BEN FETES

Els inicis

Els inicis

Iniciem el projecte el 1999 al cor de Catalunya, quan els germans Pere i Josep Bover es van instal•lar al Mas Ridor. i de la seva passió per les vaques, en van fer una manera de viure.

L'explotació està orientada cap a l'agricultura sostenible en el seu entorn i el benestar dels animals. És una explotació integral des del naixement fins al sacrifici, on els animals s'alimenten amb productes de la mateixa finca.

La casa

La finca està situada al terme municipal de Sallent, al pla de Bages. Les primeres ressenyes del mas daten del segle XIV.

El mas està format per una estructura principal de planta baixa i un pis, i al llarg dels anys s’hi ha anat fent afegits i modificacions. Es conserven diferents llindes, la més antiga que es conserva data del 1689 i hi ha inscrit “1689 Joan Ridor”. L’entrada és amb voltes apuntades d’estil gòtic.

La casa
La gestió del bosc

La gestió del bosc

La superfície de massa forestal a Catalunya va augmentar un 20% entre els anys 1970 a 1990, a causa de l’abandonament dels cultius i la despoblació. L’orografia del terreny i la poca producció de fusta, fan que sigui poc productiu, i per tant poc competitiu. Això ha fet que siguin boscos joves i molt densos d’arbres petits.

El que s’ha fet a la Finca és una gestió de la massa forestal, reduint la càrrega d’aquesta i recuperant els espais on antigament ja eren de conreu. Ara tenim el bosc productiu, on el nostre bestiar s’hi pot moure i pasturar. I una cosa molt important, aquests boscos i pastures fan de barrera pels grans incendis forestals que ens han afectat en els últims anys.

Les vaques

La genètica dels animals és un dels pilars de tot el procés. Totes les nostres vaques són de la raça Salers (www.salers.org), del Massís Central Francès, una zona amb molta precipitació i hiverns freds i llargs, i amb unes alçades que arriben als 2000 metres. La duresa del terreny ha fet que la Raça Salers sigui rústica i molt robusta.

Les vaques